En inblick i landslaget: Danmark

Fram tills EM drar igång så kommer vi att med jämna rum skriva lite om de olika landslag som deltar under sommarens mästerskap. Ni kan då få en bättre blid av vad lagen har att komma med och även kanske se om Sverige kan klara av att ta sig hela vägen till final i år.

Första laget att titta närmare på är Danmark. Laget kommer att spela i grupp A, vilket är samma grupp som Sverige kommer spela i. I Danmark är det Dansk Boldspil Union (DBU) som är föreningen bakom all fotboll och under åren som gått har det danska damlandslaget lyckats knipa hem två vinster i VM och en vinst i EM. Dock var samtliga av dessa vinster under icke-officiella turneringar som spelades innan de officiella mästerskapen drogs igång på 80- och 90-talet.

Under de senaste världsmästerskapen så har det inte gått lika bra, då man senast inte lyckades kvala sig in i tävlingen. Turneringen innan det, VM i Kina 2007, blev man utslagna under gruppspelet av Brasilien och värdlandet själva. Under EM har det sett likadant ut, då man både 2005 och 2009 åkte ut under gruppspelet.

Till årets mästerskap tog sig laget genom att vinna sin grupp där de mötte motstånd i form av Österrike, Tjeckien, Portugal och Armenien. I gruppen vann man 7 av 8 spelade matcher, däribland en storvinst mot Armenien med 12-0 på bortaplan. Tränaren Kenneth Heiner-Møller har sedan 2006 coachat truppen som har ett flertal spelare som spelar i olika svenska klubbar. Bland annat mittfältaren Katrine Veje från LdB Malmö FC och anfallaren Pernille Harder från Linköpings FC.

Danmarks debut i årets mästerskap görs i en match mot Sverige på Gamla Ullevi den 10 juli. Hur långt laget kan tänkas ta sig återstår att se.

Är du supporter av det danska landslaget? Ladda upp med supporterprylar inför EM redan nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *