EM historia

Fotbolls-EM för damer har en historia som sträcker sig från 1984 och framåt. Det var då man anordnade mästerskapet för första gången och denna gång hölls inte hela turneringen i ett och samma land, utan länderna mötte varandra på antingen hemma- eller bortaplan. Turneringen gick då under namnet European Competition for Women’s Football och 16 nationer var med i kvalet. Man spelade då i grupper om fyra lag där gruppsegrarna gick vidare till semifinal. Vinnarna av det första mästerskapet blev Sverige som slog England på bortaplan i finalen.

Nästa mästerskap hölls tre år senare och första landet att bli värdnation var Norge. De följande fem mästerskapen spelades med två års mellanrum, varav turneringen vissa år hölls samma år som fotbolls-VM för damer. Dessa år fungerade EM som kvalturnering för de europeiska länderna till VM. Från och med 1997 anordnar man istället mästerskapen var fjärde år, för att det inte ska krocka med just VM.

De lag som absolut varit bäst under årens mästerskap är Tyskland som vunnit hela sju gånger, varav fem av dessa är de senaste årens mästerskap. Sedan 1995 är alltså Tyskland de obesegrade vinnarna och det återstår att se om någon lyckas slå ner dem från tronen på svensk mark.

Sverige i EM
För det Svenska Landslaget har det gått relativt bra i EM, då dem varje år har tagit sig vidare in i turneringen. Hela fyra gånger har de hamnat i final och tre gånger har de tagit brons i turneringen. Sverige har anordnat EM en gång tidigare, då i samarbete med grannarna i Norge år 1997.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *