En inblick i landslaget: Finland

Nästa landslag att ta en närmare titt på är Finland. Grannlandet i öster spelar även dem i samma grupp som Sverige under EM. Det finska fotbollsförbundet heter Suomen Palloliitto och har sedan starten 1907 varit ansvarig för all landslagsfotboll i landet. I Finland finns ca 113 000 registrerade fotbollsspelare, vilket gör sporten till en av de större i landet.

Landet var även värdland för föregående dam-EM, där laget tog sig till kvartsfinal efter att ha slagit ut Danmark och Ukraina ur turneringen. Dock kom man inte längre än så, då man förlorade mot England i kvartsfinalen (England däremot tog sig hela vägen till final). Under dam-EM 2005 kom man till semifinal, där man blev utslagna av regerande mästarna Tyskland. Utöver dessa två framgångar i EM så har laget tidigare inte deltagit i EM, utan har åkt ut under kvalet. Inte heller i VM har man haft några stora framgångar, då laget inte lyckats kvalificera sig en enda gång.

Det finska damlandslaget lyckades kvala sig in till årets mästerskap genom att vinna sin grupp och då slå ut Estland, Slovakien, Vitryssland och Ukraina (som gick vidare till att spela play-off mot Island, där dem dock förlorade). Laget vann 6 av sina 8 matcher och hade en stark målskillnad mot övriga lag i gruppen.  Årets mästerskap inleder Finland med en match mot Italien på Örjans Vall i Halmstad med en trupp väl fylld av spelare från svenska klubbar.

Är du supporter av det finska landslaget? Ladda upp med supporterprylar inför EM redan nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *