En inblick i landslaget: Frankrike

Frankrike är ett land där damfotbollen dök upp väldigt tidigt. Redan på 20-talet spelades den första internationella matchen, men det dröjde ända till 1970 innan ett fotbollsförbund kom och ställde sig bakom sporten. Ännu idag är det Frensch Football Federation som står bakom sporten.

Under förra årets OS tog sig laget till bronsmatchen, där de förlorade mot Kanada. Samma placering fick lager året innan, under VM i Tyskland, då det svenska laget slog ut dem. Under tidigare VM har laget endast kvalificerat sig en gång, år 2003 och då åkte man ut i gruppspelet. I EM-sammanhang tog det ända till 1997 innan laget lyckades komma med och sedan dess har de som bäst hamnat i kvartsfinal.

Inför årets mästerskap lyckades laget slå ut Wales, Irland, Israel och Skottland. Det sistnämnda laget tog sig till play-off och åkte där ut efter att ha spelat mot Spanien. Spelaren Marie-Laure Delie lyckades under kvalet stå för 7 av lagets mål, vilket gjorde henne till bästa målsättaren i hela gruppen. Det blev inga gigantiska vinster under kvalet, men att laget inte spelade en enda oavgjord eller förlorad match är bara det värt att nämna.

Inledande matchen för laget under sommarens EM blir mot Ryssland på Nya Parken i Norrköping. Andra lag som de kommer möta under kvalet är England och Spanien. Hur det kommer att gå för Frankrike är svårt att säga, det beror nog mycket på i vilken form motståndet är och hur alerta dem själva är på plan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *