En inblick i landslaget: Island

I EM-grupp B ingår även det nordiska laget Island. Sedan 1947 är landets fotbollsförbund KSI (Knattspyrnusamband Íslands) med i FIFA och har sedan dess varit ansiktet utåt för isländsk fotboll.

Tidigare i EM-historien så har laget endast lyckats kvala sig in till mästerskapet en gång och detta var under förra mästerskapet 2009. Laget åkte dock ut under gruppspelet då de hamnade sist i sin grupp där de spelade mot Tyskland, Frankrike och Norge som alla är starka lag inom damfotboll. Under EM 1995 var dem dock nära att ta sig in i turneringen, men förlorade ett play-off möte mot England och föll på mållinjen. Till VM har laget inte lyckats ta sig någon gång under de år som turneringen hållits.

Till årets EM tog sig laget genom att komma på en andraplats i sin kvalgrupp. På grund av en förlust mot Norge i den sista kvalmatchen så kunde man inte gå direkt till EM, utan fick göra resan dit via play-off matcher mot Ukraina. Båda dessa matcher vann man med 3-2 och man slog då ut Ukraina ur kvalet. Under kvalets tidiga skede vann man 7 av sina 10 matcher och däribland fanns en 10-0 seger mot Bulgarien.

I årets turnering möter Island på motstånd i form av Norge, Nederländerna och Tyskland – vilket är i stort sätt en repris av 2009 års motstånd. Det kan bli en tuff turnering för lager, men självklart kan vi hoppas att att de kan ta sig något längre än i tidigare mästerskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *