En inblick i landslaget: Italien

Det sista laget från Sveriges EM-grupp är Italien. Landets fotbollsförbund heter Federazione Italiana Giuoco Calcio, men brukar i folkmun förkortas till FIGC. Ända sedan 1968 har förbundet haft ett damlandslag

Under åren som gått har det gått relativt bra för det italienska laget. Under den tid då dam-VM var inofficiellt så lyckades laget vinna mästerskapet tre gånger och utöver det ta sig till final ytterligare tre gånger. Sedan VM blev en officiell tävling 1991 har man dock endast lyckats kvala sig in två gånger och då kommit till kvartsfinal som bäst. Även inom EM har man vunnit turneringen en gång innan den blev officiell och efter det har man lyckats ta sig till final en gång, där man föll mot Tyskland. Resterande år har man oftast kommit till kvartsfinal, men efter det blivit utslagen.

I år lyckades Italien ta sig in i turneringen efter att ha vunnit sin grupp och då slagit ut lag som Makedonien, Grekland, Bosnien, Polen och Ryssland (som dock tog sin in i EM efter att ha spelat play-off). Med ett vinnande resultat i 9 av 10 kvalmatcher var laget en ganska klar vinnare i gruppen. I år inleder Italien EM med en match mot Finland på Örjans vall i Halmstad. Troligen blir Italien Sveriges största hot i gruppen, men om man ska se på deras föregående mästerskap så  har de säkert en chans att komma en bra bit i mästerskapet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *