En inblick i landslaget: Nederländerna

Vi har nu tittat närmare på de deltagande lagen i grupp A och går då självklart vidare till grupp B där Nederländerna är med och spelar. I landet som har dominerat relativt starkt inom herrfotbollen är det KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbalbond) som är föreningen bakom all internationell fotboll i landet sedan 1905. Den första officiella matchen för damlandslaget infall dock inte förrän år 1971

Under de år som fotbolls-VM för damer har spelats så har Nederländerna inte lyckats kvala sig in en enda gång. Inte heller under europeiska mästerskap har et gått så bra. Laget har varje gång försökt att kvala sig in, men fick vänta ända till senaste EM år 2009 innan de lyckades ta sig vidare. Där lyckades de ta sig vidare från gruppspelet efter att ha blivit grupptvåa och då slagit ut både Ukraina och Danmark. I kvartsfinalen lyckades de besegra Frankrike och tog sig ända till semifinal. Där förlorade dem dock mot England och åkte ut ur turneringen.

Till årets mästerskap tog sig laget genom att vinna sin grupp och då slå ut lag som Serbien, Kroatien och Slovenien. Av sina åtta spelade matcher lyckades man vinna sex stycken samt spela 0-0 mot England som även dem tog sig vidare till mästerskapet. Bland segrarna fanns en storvinst mot Serbien där man vann med 6-0. I denna match lyckades Manon Melis (som till vardags spelar i Malmö LdB FC) gör hela fem av dessa mål. Att laget nu åter igen lyckats kvala sig in är nog bara det en stor bragd och jag ser fram emot att se vad de har att gå för under EM. Första matchen som Nederländerna kommer spela blir mot regerande mästarna Tyskland, en tuff match men som kanske kan ge laget den kick som behövs för att lyckas ta sig vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *