En inblick i landslaget: Norge

I grupp B ingår vårt kära grannland Norge. Det är som man kan höra på namnet Norges Fotballforbund som som är förbundet bakom landets landslagsfotboll och 1978 var första gången som ett norskt damlandslag steg in på plan.

Inom damfotboll har landet haft en hel del framgångar under åren. 1995 tog man hem dam-VM som spelades i Sverige efter att ha vunnit med 2-0 över regerande EM-mästarna Tyskland. Turneringen innan vann man silver och de senare åren har man lyckats ta sig till bronsmatchen två gånger. Även inom EM har det gått väldigt bra för laget. 1987 och 1993 tog vann man turneringen och är den som efter Tyskland har vunnit flest dam-EM hittills. Även under övriga år har man tagit sig långt och flera gånger hamnat i brons- eller finalmatch.
Utöver EM och VM har även laget haft framgångar inom damfotboll i OS-sammanhang. År 2000 tog man hem hela turneringen och 1996 vann man bronsmedalj för sin insats. Dock ska man inte se allt för mycket på alla dessa bragder, då i stort sätt samtliga spelare från dessa mästerskap inte längre spelar i landslaget.

Till årets mästerskap tog sig lagen genom att ha vunnit sin kvalgrupp och då slagit ut lag som Bulgarien, Ungern, Nordirland och Belgien.  Bland de åtta vinster som tog laget till EM fanns bland annat en målkavalkad i hemmamatchen mot Bulgarien som slutade med 11-0. I denna match fick Isabell Herlovsen verkligen visa vad hon går för och stod för hela fem av matchens mål. Det tuffaste motståndet fanns hos Island som även dem lyckades ta sig vidare till mästerskapet. Det var dock just det sista mötet mot Island som tog Norge direkt till EM. Hade dem förlorat matchen hade det istället blivit Island som åkt direkt in i mästerskapet.

Jag är inte tveksam om att Norge kan komma att bli ett bli ett lag som kan ta sig långt i turneringen. Dock är frågan om de kommer kunna ta sig hela vägen förbi gruppmotståndarna Tyskland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *