En inblick i landslaget: Sverige

Det sista landslaget som vi ska ta en närmare titt på är självklart vårt eget- Sverige. Det var redan under 60-talet som man kan se ursprunget till dagens damlandslag,men först 1973 spelades den första officiella landskampen. Svenska Fotbollsförbundet har sedan det stått bakom laget och representerat i såväl nationella och internationella sammanhang.

Under åren som gått så har det svenska damlandslaget deltagit i en mängd olika turneringen. VM har man varit med i sex gånger och lyckats ta medalj tre av dessa. Även under OS har man deltagit ett par gånger, men då inte lyckats ta sig upp på pallen. I EM-sammanhang är Sverige ett riktigt veteranlag som deltagit i samtliga mästerskap. Sju av dessa gånger har man tagit medalj, varav en av dessa var ett guld år 1984. Senast man knep åt sig en medalj var 2005 då det blev ett brons efter att man slagit ut Finland i den sista matchen.

Eftersom EM hålls i Sverige så har man inte behövt kvala för att få en plats, utan man har fått den automatiskt. Eftersom man varit med under samtliga tidigare mästerskap och då tagit sig förbi kvalet varenda gång så kan det nog tyda på att det bör ha gått väldigt bra även denna gång om man hade kvalat.

I sommar spelar det svenska landslaget sin första match mot Danmark på sin egen hemmaarena Gamla Ullevi i Göteborg. Övrigt möte i gruppen blir Finland och Italien och hur det kommer att gå för Sverige får vi se i sommar.

Vad tror du om Sveriges chanser i sommarens EM?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *