SVT laddar inför EM med dokumentärer

Idag skickade SVT ut ett pressmeddelande angående en serie dokumentärer som kan vara perfekta att ladda upp med inför sommarens EM. Nedan kan du läsa mer om dessa som har premiär den 17 juni.

Uppladdning med Pia Sundhage

SVT laddar upp inför EM med ett dokumentärt porträtt på Pia Sundhage och en dokumentärserie om damfotbollens villkor. Först ut är sportredaktionens Jane Björck som följt Pia Sundhage på nära håll sedan hon blev förbundskapten i fjol. Därefter sänds Den andra sporten, tre delar om svensk damfotbolls historia av Mattias Löw, Valentina Santi Löw och Orvar Anklew, som bl a tidigare gjort den flerfaldigt prisbelönade dokumentären Rättskiparen 2010.

Pia Sundhage – i damfotbollens tjänst
Pia Sundhage och Jane Björck var samma tids barn. De älskade fotboll och hade stora drömmar om allsvenskan, landslaget, mästerskap och proffsspel. Men de var tjejer och fotboll var fortfarande killarnas värld. De möttes aldrig på planen. Under snart 30 år som tv-sportreporter har Jane Björck följt damfotbollens häftiga resa. Och när Pia Sundhage blev förbundskapten för Sverige ifjol fick Jane Björck på nära håll följa arbetet mot det första stora målet – EM på hemmaplan i sommar.
SVT1 måndag 17 juni 2013 kl 20.00: Pia Sundhage – i damfotbollens tjänst

Den andra sporten
Svensk dokumentärserie från 2013. Möt dagens fotbollsstjärnor Lotta Schelin och Kosovare Asllani och förbundskapten Pia Sundhage i en serie om damfotbollens utveckling och villkor. Fotbolls-EM i sommar är en ultimat prövning och fantastisk chans för svenska landslaget och för folkrörelsen damfotboll. Det är Sveriges största kvinnliga lagidrott och sporten har utvecklats mycket. Om den första generationen kämpade för att få spela fotboll vill den nuvarande visa att de kan.

Tittarna får följa den långa resan genom fördomar, orättvisa jämförelser och motstånd. Här handlar det om att visa vad som krävs – fysiskt men framförallt psykiskt – för att bli en spelare i det yttersta toppskiktet. För dagens stjärnor och förbundskapten Pia Sundhage är pressen enorm. Svensk damfotboll har aldrig varit i närheten av den nu rådande uppmärksamheten inför ett mästerskap, och aldrig tidigare har möjligheterna att vinna plats och respekt i den svenska folksjälen varit så stora som nu.

SVT1 måndag 17 juni kl 20.00: Pia Sundhage – i damfotbollens tjänst
SVT1 torsdag 20 juni kl 20.00: Den andra sporten: del 1:3 – Vinnarskallar
SVT1 onsdag 26 juni kl 20.00: Den andra sporten: del 2:3 – Kärringar mot strömmen
SVT1 torsdag 27 juni kl 20.00: Den andra sporten: del 3:3 – Leken som blev allvar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *